1,9 procent. Dat was het trieste resultaat voor Open VLD Deurne afgelopen zondag. Daarmee verloren de liberalen hun enige zetel in de districtsraad. Het is een pijnlijk keerpunt voor een partij die ooit nog mee regeerde in Deurne.

De realiteit is dat de kans dat Open VLD ooit nog voet aan de grond krijgt hier, klein is. Ondanks de harde cijfers blijft lijsttrekker Axel Polis opmerkelijk optimistisch: “De stad heeft een centrum nodig.”

De val van Open VLD in Deurne is hard en onmiskenbaar. Van 3,7 procent en een districtsschepen in het college naar 1,9 procent en geen enkele zetel meer. De partij is nu officieel de kleinste in Deurne. “We moeten eerlijk zijn: dit is een bittere teleurstelling,” zegt Polis scherp in een bericht op Facebook. “Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor het team dat zich de afgelopen maanden volledig heeft ingezet.”

De terugval begon al eind vorig jaar, toen de liberale districtsschepen Freddy Lorent onverwacht opstapte. Volgens Polis was dat het kantelpunt. “We moesten van nul beginnen na zijn vertrek. Er was gewoonweg te weinig tijd om opnieuw een duidelijke koers te varen.” Hij voegt eraan toe: “We hebben alles gegeven, en toch heb ik er geen seconde spijt van.”

Maar Polis blijft niet blind voor de bredere problemen binnen zijn partij. “Open VLD heeft zichzelf in Antwerpen en op nationaal niveau de afgelopen jaren voortdurend in de voet geschoten. Het merk is hier ronduit toxisch geworden,” zegt hij, zonder omwegen. De N-VA, met haar strategische focus en vastberadenheid, heeft daar meesterlijk van geprofiteerd en heeft het politieke centrum in de stad weggevaagd.

Toch klampt Polis zich vast aan de hoop op een toekomst voor de liberalen in Deurne. “Dit verlies moet een kantelpunt zijn, een moment van reflectie. De stad heeft een politiek centrum nodig, en dat kunnen wij bieden als we de juiste lessen trekken.”

beeld: campagnebeeld website open vld Deurne