deurne leeft luchthaven van deurne london citytrips

De weg ligt open voor een nieuwe omgevingsvergunning voor de luchthaven van Deurne. Na een positief advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC) kan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) de luchthaven binnenkort de benodigde vergunning verlenen. Dit nieuws brengt optimisme voor de toekomst van de luchthaven en de regio.

Er is nu een ‘voorwaardelijk gunstig’ advies op het bureau van minister Demir, die tot 10 augustus de tijd heeft om een definitieve beslissing te nemen. Het 150-pagina’s tellende rapport van de GOVC benadrukt dat de hinder en effecten op mens en milieu, evenals de risico’s voor externe veiligheid, tot een aanvaardbaar niveau kunnen worden beperkt, mits naleving van de vergunningsvoorwaarden.

Latere vluchten en uitbreiding

Een belangrijke voorwaarde in het advies betreft de vertrek- en landingsuren. De luchthaven van Deurne had gehoopt de huidige openingsuren van 6.30 uur ’s morgens tot 23 uur ’s avonds te behouden. Vanaf 1 juni 2025 zullen commerciële lijnvluchten echter pas na 7 uur ’s morgens mogen vertrekken. Tegelijkertijd zou de luchthaven toestemming krijgen om vluchten die wegens vertraging na 23 uur aankomen, toe te laten. Dit voorkomt dat vertraagde vluchten moeten worden omgeleid naar andere luchthavens, wat zowel reizigers als luchtvaartmaatschappijen ten goede komt.

Het verbod op ’touch & go’-vluchten blijft gehandhaafd op zon- en feestdagen, evenals op zaterdagnamiddagen vanaf 14 uur tijdens de zomervakantie. Deze vluchten, waarbij piloten in opleiding doorstarts oefenen, veroorzaken aanzienlijke geluidshinder en hun beperking is een belangrijke maatregel voor de omwonenden.

Geluidsmuur en infrastructuur

Een andere voorwaarde is de aanleg van een geluidsmuur tussen de luchthaven en de basisschool Het Land Van Nu op de Boekenberglei. Deze maatregel, voorgesteld door de luchthaven zelf, zal de geluidsoverlast voor de school aanzienlijk verminderen. Daarnaast moet er een oplossing komen voor de verlegging van de Vliegveldweg in Borsbeek, een project dat de luchthaven al heeft uitgevoerd.

Toekomstige beslissing

De beslissing ligt nu in handen van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), die verantwoordelijk is voor Omgeving. Gezien het vaak volgen van de GOVC-adviezen, lijkt de kans groot dat de luchthaven van Deurne een omgevingsvergunning ‘voor onbepaalde duur’ zal ontvangen.

De luchthaven van Deurne biedt momenteel vluchten naar twaalf bestemmingen, waaronder populaire vakantielocaties in Spanje, Marokko, Kroatië, Turkije en Griekenland. De potentiële nieuwe vergunning en de uitbreidingen die daarbij komen kijken, beloven een positieve toekomst voor zowel de luchthaven als de regio.

Met het voorwaardelijk gunstige advies van de GOVC en de mogelijke goedkeuring door minister Demir, staan de poorten open voor verdere ontwikkeling en verbetering van de luchthaven van Deurne. Dit zal niet alleen bijdragen aan de economische groei van de regio, maar ook aan het gemak en de tevredenheid van de reizigers.